Onze voeding doorloopt het spijsverteringskanaal. Dat wil zeggen dat het via de mond, slokdarm, maag en dunne darm in de dikke darm terecht komt. Onderweg moeten er heel veel dingen gebeuren om het voedsel te verteren en de voedingsstoffen op te kunnen nemen in de bloedbaan en het afval af te voeren. 

Vooral in de dikke darm (maar ook in de bovenste luchtwegen, geslachtsorganen, huid, maag en urinewegen) bevindt zich het microbioom dat wel 1.5 kg weegt. Dit microbioom is zeer belangrijk en wordt gevoed door wat wij eten. In een gezond microbioom worden o.a. bepaalde vitamines aangemaakt,  neurotransmitters zoals bijv. dopamine en serotonine, hormonen etc. Ook bevindt 80% van ons immuunsysteem zich in de darmen!

De darm werkt o.a. nauw samen met de lever. Werkt de darm niet goed dan komt de lever ook onder druk te staan.

De darmen hebben ook een grote connectie met de hersenen en bijv. angststoornissen, dwangmatig gedrag, stressgevoeligheid, depressie etc. kunnen dus zomaar het gevolg zijn van een verstoorde spijsvertering en/of verstoord microbioom.

Ook o.a. bepaalde auto-immuunziekten, fibromyalgie, allergieën, chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) etc. kunnen het gevolg zijn van een verstoord microbioom.

Je kunt je dus voorstellen dat een gezond microbioom ontzettend belangrijk is voor een gezond leven. Veel gezondheidsproblemen zijn dan ook direct of indirect gerelateerd aan een niet goed werkende spijsvertering en een verstoord microbioom. Door dit te verbeteren kan er vaak veel winst behaald worden.

D.m.v. ontlastingsonderzoek kun je veel te weten komen over de staat van het microbioom. Afhankelijk van de klachten kost een ontlastingsonderzoek meestal tussen de 250-500 euro. Soms is een deel van de parameters hertesten zinvol. Door onderzoek weet je wat er aan de hand is en kan het gericht aangepakt worden. Zo kunnen mensen die soms al jaren met klachten lopen en denken dat er niets aan te doen is toch enorm vooruit gaan. Herstel kan gebeuren met voeding in combinatie met supplementen, kosten hiervoor zijn afhankelijk van wat er aan de hand is. 

Investeren in jezelf kan echt de moeite waard zijn!